Hindar 5 jenis pemakanan ini untuk elak diabetes


Penyakit diabetes adalah penyakit yang berpunca daripada kadar glukosa yang tinggi dalam saluran darah dan kegagalan fungsi pankreas dalam menghasilkan insulin dengan sempurna. Hakikatnya, kadar gula dalam darah mampu dikawal dengan berkesan dengan memastikan corak pemakanan yang diamalkan harus dipantau dengan baik.


Diet yang diterapkan setiap hari bukan sahaja mampu elak diabetes malahan penyakit lain yang berbahaya untuk kita. Ini termasuk menjauhkan diri dan mencegah pengambilan beberapa jenis makanan yang berpotensi besar untuk menaikkan paras gula dalam darah.


Antara makanan yang wajib dicegah untuk elak diabetes ialah mengurangkan pengambilan makanan bergula tinggi, makanan bergoreng, makanan mempunyai kadar kolesterol yang tinggi dan diperkaya dengan kandungan lemak trans dan makanan yang tinggi kadar karbohidrat.


Pengambilan makanan tinggi gula


Makanan yang sememangnya wajib dicegah adalah makanan yang mempunyai kadar gula yang tinggi dan ia adalah musuh utama bagi pengidap diabetes. Antara makanan yang wujud kandungan gula tinggi merupakan sajian yang disediakan menggunakan pemanis seperti ais krim, kuih donat, aneka pastri, coklat susu, makanan dengan campuran manisan buatan.


Namun, sajian tersebut bukanlah menggunakan gula semata, ia juga menggunakan pemanis makanan yang lain seperti madu, kismis, dan manisan seperti gula-gula, pastri, serta buah-buahan seperti buah pisang, buah kurma dan anggur merah. Semua jenis makanan yang disebut adalah antara makanan yang sangatlah berbahaya kepada pengidap penyakit diabetes.


Ia mampu meningkatkan kadar glukosa dan menjadi punca kepada pemendapan gula yang berlebihan dalam darah. Jika tidak dapat mengelakkan penggunaan gula dalam masakan atau minuman, anda boleh meminimumkan penggunaan daripada kadar normal. Memang rasanya akan kurang tapi ia baik untuk kesihatan jangka masa lama.


Selain itu, makanan bergula mempunyai kandungan glisemik dalam kadar yang tinggi. Apabila kandungan gula dalam makanan merebak secara pantas ke seluruh saluran darah, ia akan melalui proses “fast-releasing”.


Bagi minuman pula, ia diperkaya dengan kadar glukosa atau sirap jagung yang mengandungi fruktosa tinggi. Dengan itu, anda disarankan untuk memantau dan meminimumkan kadar pengambilan makanan dan minuman bergula dalam menu diet harian anda.


Pengambilan gula dalam kuantiti yang banyak juga berpotensi kepada kenaikan berat badan secara mendadak dan menyebabkan kadar insulin dalam darah meningkatkan. Makanan yang tidak berkhasiat dan seimbang menjadi penyumbang utama kepada kadar kolesterol tinggi dalam darah sekaligus akan menjadi punca kepada tekanan darah yang tidak stabil.


Justeru itu, pengambilan makanan yang mengandungi kadar gula yang tinggi secara kerap setiap hari akan menjurus kepada pemendapan dan pengumpulan glikogen berlebihan darah dan membawa kepada gejala penyakit diabetes yang serius akan wujud.


Adalah lebih baik jika anda berjumpa dengan doktor atau pakar pemakanan untuk mendapatkan nasihat dan rujukan mengenai kadar pengambilan makanan dan jadual kalori yang betul. Ia bagi mendapat cadangan dan nasihat dalam mengawal pengambilan makanan yang tinggi gula serta kandungan yang tidak diperlukan oleh tubuh badan anda.


Pengambilan “refined carbs” dan minuman bersoda dalam kuantiti yang banyak


Bagi elak diabetes juga, anda perlu mencegah diri daripada mengambil makanan mengandungi kadar karbohidrat yang tinggi. Anda harus ketahui tahap tubuh badan anda mempunyai kemampuan tertentu sahaja, terutama sekali dalam proses pengawalan kadar makanan untuk dicernakan sistem penghadaman dalam kuantiti yang diperlukan oleh tubuh badan.


Jika pengambilan karbohidrat melebihi serat yang lain, ia akan mengakibatkan pengumpulan sisa dalam bentuk gula yang dikenali sebagai glikogen dalam darah. Antara makanan yang tinggi dengan karbohidrat ialah roti, pasta, beras berkanji, pastri dan juga bijirin.


No comments:

Post a Comment